Vielsesringe – lær at forstå deres historie og symbolik

Vielsesringe er helt specielle smykker, som er særligt personlige og betydningsfulde. Ringene symboliserer, at bæreren er gift. De består typisk af guld eller andre dyrebare metaller. Vestlige traditioner for vielsesringe kan spores tilbage til oldtidens Rom og Grækenland. Afhængigt af kultur bæres vielsesringe typisk på den venstre- eller højre ringefinger. Hvis den, der bærer ringen er venstrehåndet, vil ringen ofte blive båret på højre hånd. Når vielsesringe spores tilbage til oldtidens Rom og Grækenland blev de først associeret med medgift og dernæst med et løfte om troskab. Den moderne udveksling af ringe stammer fra kristne skikke fra Europa i middelalderen. Hvorfor er vielsesringe, og i moderne tid især vielsesringe med diamanter, blevet det ultimative symbol på romance? For at forstå dette må man gå i dybden med ringenes oprindelse.

De første vielsesringe og deres udvikling til moderne vielsesringe

De egyptiske faraoer var de første til at udtrykke uendelighed med ringe. Det gav mening, fordi en ring hverken har en begyndelse eller slutning. Da Alexander den Store erobrede Egypten viderebragte grækerne traditionen med at give ringe som hengivenhedssymboler i romantiske forhold. Mange af deres ringe afbildede kærlighedsguden Eros. Da romerne erobrede Grækenland overtog de traditionen og begyndte at bruge kobber- og sølv ringe i vielsesceremonier. I år 200 var de fleste af ringene i guld. Løbende blev guldringene mere eksklusive og blev symboler på giverens status. Egypterne og romerne bar ringene på pegefingeren, ligesom man gør i dag. I middelalderen begyndte man at pynte ringene med ædelsten. Ringe med poesi indgraveret blev populære i renæssancen. De tidligste diamantsmykker stammer tilbage fra år 300 f.Kr. og den første kendte diamantring kan dateres tilbage til det første århundrede i Rom. De første vielsesringe med diamanter, man har kendskab til, var fra det 15. århundrede. Vielsesringe med diamanter steg i popularitet i victoriatiden, da det var offentligt kendt, at dronning Victoria var glad for diamantsmykker.

Vielsesringe – hvordan blev diamantringe en tradition?

Indtil 1940’erne var diamanter blot én af mange ædelsten som blev brugt i vielses- og forlovelsesringe. Deres vilde popularitet skyldes hovedsageligt at De Beers, diamantgiganten som dengang kontrollerede størstedelen af verdens diamanter, igangsatte en storslået marketingkampagne, fordi folk købte færre diamanter i 1930’erne pga. den økonomiske nedgang. Man gav Hollywood-skuespillerinder adgang til diamantsmykker, som de kunne have på i film og indgik samarbejder med bl.a. Pablo Picasso og Salvador Dali. I 1947 introducerede man sloganet “En diamant er forevigt” og i 1953 gjorde Marilyn Monroe sloganet “Diamanter er en piges bedste ven” populært. Diamanter blev med tiden en mands måde at fortælle en kvinde, hvor meget hun var værd. Vielsesringe symboliserer i dag forpligtelse, kærlighed og hengivenhed.