Tips og råd hvis dit barn tisser i sengen om natten

Det er ikke ualmindelig at børn, der smider bleen, godt kan komme til at tisse i sengen om natten. Især i starten, kan man som barn godt glemme, at man nu er ble-fri. Uheld sker, og barnet vågner op flov og ked af det. Det er individuelt hvor hurtigt man lærer det, og der skal normalt mange vaske til, før barnet lærer det. Men hvordan takler vi sitationen, når man atter står med et vådt lagen? 

Bebrejd aldrig barnet

Det værste du kan gøre som forældre er, at begynde at skælde barnet ud. Man kan godt stå irriteret og frustreret over, at man hele tiden skal vaske lagen og sengetøj. Men undlad at lade den frustration gå ud over barnet. Tænk på, at det ikke er noget barnet gør med vilje, barnet føler måske sig flov over ikke at kunne holde sig om natten. Men set på den anden side, så har barnet ikke kontrol over hvad der sker i kroppen i nattens løb. Man skal lade vær med at gøre det til et stort problem, eventuelt undgå at kommentere på det, fordi det vil smitte af på barnet. Hvis du himler op omkring det, så vil det påvirke barnet endnu mere, og det kan forlænge processen. 

Få tisset af inden sengetid

Det bedste vil være, for at undgå at barnet tisser i sengen, at barnet får tisset af på toilettet inden han/hun går i seng. På den måde tømmes bæreren, og der vil være mindre chance for at barnet føler træng til at tømme den over natten. Men her skal du passe på ikke at tvinge barnet på toilettet inden sengetid. For vi kender alle sammen det, at hvis vi bliver bedt om at tisse, så kan vi pludselig ikke. Derfor så lav en regel om aftenen, at når det er ved at være sengetid, så send barnet på badeværelset for at børste tænder, tage nattøj på og tisse af. Også selvom barnet måske ikke føler trang. – Lige inden barnet skal i seng, så spørg forsigtigt, om barnet skal tisse en sidste gang. Du kan se mere inspiration her. 

Accepter at det tager tid

Nogle børn er flere år om at lære ikke at tisse om natten. Der findes ikke noget resultat eller medicin, som kan hjælpe. Det bedste råd er, at man ikke gør det til et stort problem, og at man på bedst mulig vis, kan prøve at få tømt blæren inden sengetid, så tissemanden kan reduceres. Med tiden vil det gå over, man skal blot acceptere, at det ikke sker over én nat.