Stress er normalt for nybagte forældre

Det er vidunderligt at blive forældre. Følelsen af at stå med et lille mirakel er uden tvivl et af de største øjeblikke, vi har i livet.

Men ligesom det kan være vidunderligt at blive mor og far, kan det også være hårdt og stressende.

Du vil opleve stress, men det er helt normalt

Der er mange nye ting, som du – særligt som mor – skal finde ud af, når den lille nye er kommet til. Amning er et godt eksempel på en helt ny opgave, som kan medføre stress og bekymringer, hvis det ikke går som ønsket. Og selvom det måske i forvejen kunne være stressende, skal man tilmed huske, at der løber mange hormoner rundt i kroppen, som følge af graviditeten og fødslen. Dertil er en fødsel hårdt for selve krop (og psyke), hvilket også bevirker, man sover og hviler for lidt – hvortil et spædbarns rytme ikke ligefrem er en hjælp. Mentalt er der derfor mange ting, som farer rundt og et tankevirvar, der kan være svært at sætte en prop i.

Den gode nyhed: Ikke alt stress er farligt!

Selvom det lyder som om, at det kan være nærmest uoverkommelig kaotisk at føde, er det ikke nødvendigvis så slemt. For ikke alt stress er farligt eller slemt. Mild stress er med til at holde os skarpe og rent faktisk gøre os bedre i den nye rolle.

Der hvor det bliver risikabelt, er, når det hele bliver for meget og stressen hæmmer for hormonet oxytocin, som er det, der gør os glade og lykkelige. Her kan der være behov for yderligere forebyggelse af stress hos en terapeut. For bliver der ikke taget hånd om stresset, kan kombinationen af det og fraværet af oxytocin gøre det svært at fastholde alle de gode følelser omkring, hvorfor man har glædet sig til at blive forælder. I stedet bliver man stresset og ked af det, og det gør intet godt for hverken far, mor eller barnet.

De bedste råd mod at undgå den sværere grad af stress er derfor at være godt forberedt på de omvæltninger, der kommer til at ske.

  • Sørg for at forbedrede dig på tiden efter fødslen, hvor amning også er et tema.

  • Sørg for at både du og din evt. samlever har viden om det at få et barn

  • Sørg for tid til dig selv efter fødslen. Sørg for at du ikke får besøg af alle på en gang, men giv dig selv plads, så du også har tiden til den velfortjente lur, når den lille sover.

Husk at det at blive mor skal foregå i dit tempo og respekteres af din omgangskreds. Ikke omvendt. Sørg desuden for masser af kommunikation med din partner, så I løfter opgaven sammen.