Sådan kan du forbedre din søvn

Vi har alle sammen fra tid til anden problemer med at falde i søvn, og der kan være rigtig mange grunde til det, bl.a. stress i hverdagen. Vi har derfor her samlet en masse gode tips til, hvordan du kan forbedre din søvn, når du oplever vanskeligheder med at falde i søvn.

Stop med at ryge

Rygning har vist sig at være en væsentlig årsag til søvnproblemer. Tobaksrøg indeholder nemlig et stort antal stoffer, som kan påvirke både søvnlængde og -kvalitet. Det kan derfor markant forbedre din søvn, hvis du blot lægger cigaretterne på hylden.

Hold dig fra koffeinrige drikkevare om aftenen

Koffeinrige drikkevarer som bl.a. kaffe, energidrik og endda sodavand kan gøre det meget svært for dig at falde i søvn. Det anbefales derfor, at du ikke drikker koffeinrige drikkevarer efter aftensmaden, hvis du gerne vil kunne falde i søvn relativt hurtigt.

Spis ikke lige inden sengetid

Store mængder fed eller energiholdig mad kan give dig en urolig søvn. Det er derfor aldrig en god idé at spise lige inden sengetid.

Hold dig fra mobilen og tv’et lige op til sengetid

Lys fra skærme afgiver et blot lys, som bidrager til at forstyrre dit indre ur. Det kan betyde, at du kan få meget svært ved at falde i søvn. Det er derfor altid en god idé at holde dig fra mobilen og tv’et lige op til sengetid. I stedet kan du med fordel læse lidt i en bog. Det kan gøre dig træt og evt. få dine øjenlåg til at falde i.

Vær fysisk aktiv

En times moderat motion hver dag gavner dit søvnmønster. Det løsner spændinger og giver dig en naturlig træthed. Det betyder ikke, at du skal gå helt amok i fitnesscentret. Du kan faktisk sagtens nøjes med gåture i et moderat tempo.

Sørg for ro og mørke

Vi mennesker sover bedst i ro og mørke – selvom du måske prøver at overbevise dig om at du sagtens kan falde i søvn til tv’et hver aften. Det er derfor en god idé at du sørger for at holde rummet mørkt, evt. med mørklægningsgardiner om sommeren, samt sørger for at der er ro og fred omkring dig. Hvis der f.eks. er en del trafiklarm, kan du med fordel begynde at sove med ørepropper.

Prøv en hængekøje

Det lyder måske underligt, men det er faktisk bevist, at du sover bedre i en hængekøje end på de fleste madrasser. Det skyldes bl.a. hængekøjens vuggende bevægelser, der kan sammenlignes med dengang du blev sunget i søvn i dine forældres arme. Du vil hurtigt lægge mærke til at du får en bedre søvn og vågner mere frisk og veludhvilet end nogensinde før. Vil du gerne prøve det selv? Find din hængekøje på brugskunst.dk.