Hvilken er den bedste hvedemel?

Hvilken er egentlig den bedste hvedemel? Hvis du nogensinde har rejst mellem lande eller shoppet på en hjemmeside, som specialiserer sig i bagning, har du nok prøvet at være helt rundt på gulvet, når du forsøger at finde rundt i de mange slags hvedemel. Der er uendeligt mange typer af hvedemel, så det kan være svært at finde ud af, hvad du skal bruge til dit bageprojekt. Næste gang du skal finde rundt i melafdelingen i dit lokale supermarked, vil du efter at have læst denne artikel være bedre stillet til at udpege den bedste hvedemel til dit formål. Der er navne, koder og numre på de forskellige slags mel, som du vil lære at skelne mellem her. Lær at finde den bedste hvedemel til dine bageprojekter.

Bedste hvedemel? – Sammenligning mellem hvedemels egenskaber

Forskellige typer hvedemel har forskelligt proteinindhold. Dette er en vigtig faktor, når man skal vælge den bedste hvedemel. Eftersom proteinindholdet i hvedemel er afgørende for dets funktionalitet, kan du ofte finde det præcise indhold på pakken. Indholdet af protein afhænger udelukkende af den hvede, der er brugt. Proteinindholdet i hvede kan variere fra 6 procent til hele 20 procent. Det meste mel, som du vil finde i dit lokale supermarked, har dog et proteinindhold mellem 7- og 15 procent. Hvede har også forskellige niveauer af hårdhed. De blødere typer er lettere at male end de hårde. Proteinindhold og hårdhed hænger sammen, men ikke fuldstændig. En hårdere hvedetype indeholder typisk mere protein end en blødere type. Proteinerne kan nedbrydes, når melet males. Mel, som males fra hårdt hvede, skal males mere, hvorfor hårdt hvede nogle gange kan lave mel med lavt proteinindhold. Denne type mel er god til brødbagning, fordi den suger meget vand, men ikke særligt god til at bage kage. Hvede består af forskellige dele. Kernen har mere fedt og protein, mens hvedeklid har flere fibre. Hvilken del af hveden, man maler, har betydning for det færdige mel. Numrene, man finder på melposer mange steder i Europa, handler om hvilke dele af kornet, der males til det færdige mel. Spektret i eksempelvis Italien strækker sig således fra fuldkorn til 00.

Bedste hvedemel – hvilken hvedemel skal jeg vælge?

Den bedste hvedemel til brød har et højt indhold af gluten, hvilket afgøres af proteinindholdet. Led efter en hvedemel med middel-til-højt proteinindhold, når du bager brød. Til tærter er det bedst at finde mel, som har et lavt indhold af gluten. Til pasta er en hård 00 mel det bedste valg. Bløde meltyper med lavt proteinindhold (gluten) og få fibre er gode til kager. Økologisk mel er desuden altid at foretrække.