Guide: Dette kan du gøre ved forstoppelse

Døjer du med forstoppelse? Så er du havnet det rette sted. Forstoppelse er en forstyrrelse af enten endetarmen eller tyktarmen, der gør, at man har svært ved at komme på toilettet. Der kan være forskellige grunde til, at man har forstoppelse, for eksempel, at man ikke får nok fiber eller man bevæger sig for lidt. Man kan samtidig også have forskellige symptomer på forstoppelse, for eksempel hæmorider. Hvis dette er tilfældet i din situation, kan du her læse information om hvordan hæmorider behandles, samt hvad man kan gøre ved forstoppelse.

Spis en god kost

Hvis man har forstoppelse, så er det en god ide at sørge for at få en kost, med en masse fiber. Det kan for eksempel være, i form af havregryn, rugbrød, grove grøntsager eller fuldkornspasta. Du kan også supplere din kost med kosttilskud, som indeholder fiber, så du er sikker på at få en god fiberrig kost. Det er også vigtigt at få nok at drikke, da væske er med til at gøre indholdet, i tarmen mere blødt, så du nemmere kan komme på toilettet. Al væske tæller, så du kan eventuelt drikke vand, juice, te eller saft. Det anbefales at man drikker ca. to liter om dagen.

Behandling af kløe og smerte

Hvis du i forbindelse med din forstoppelse oplever smerter og kløe, så kan det være tegn på hæmorider. Dette kan behandles ved at købe en salve, der kan hjælpe på hæmorider og kan lindre smerten. Du kan også altid søge vejledning på apoteket eller hos din læge, så du kan komme af med kløe og smerter.

Husk at motionere

Når du begynder at spise en fiberrig kost og har fået behandling mod eventuelle hæmorider, så er motion også vigtigt for forstoppelse. Motion er nemlig med til at skabe bevægelse i tarmene og stimulerer tarmene, så man får en velfungerende mave.